Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK JSEM SE ZBAVIL JEDNOHO „KEŇANA“

 Jak jsem se zbavil jednoho „Keňana“

Když se zbavíš „Keňana", budeš lehký jako pírko a rychlý jako blesk.

Za posledních několik let se mi podařilo pomalu, ale jistě nabrat váhu na krásných 125 kilo. Jak jsem to dokázal, o tom psát nebudu a ani nechci, těžko bych si vzpomněl na tehdejší jídelníček a pohybové aktivity. Raději napíšu o tom, jak se mi podařilo těch pár kilo navíc shodit.

 

Obsah [skrýt]

  1. Jídlo 3x denně
    1. Snídaně
    2. Oběd a večeře
    3. Hlavní je naučit se jídlo vychutnávat
  2. Pohyb
    1. Severská chůze
    2. Běh

O tom, jak jsem nabral 125 kilo mluvit netřeba

Minulý rok v létě jsem potkal jednoho celkem fajn kluka, který už procestoval pěkný kus světa. Bavili jsme se o všem možném, o cestování, lezení po skalách, v jeskyních apod. Já, jakožto tehdy ještě stálý běžecký začátečník, vyprávěl o svém prvním a do této doby posledním maratonu v roce 2005. Ke konci jsem řekl, že bych někdy jel taky, až by věděl o nějaké expedici do jeskyně. Ono šplhat se na nějakou horu směrem vzhůru, to mi připadalo normální, ale poznávat jeskyni směrem dolů, to mi přišlo hodně zajímavé.

Řekl mi, že to není problém, ale musel bych trochu zhubnout. Má odpověď zněla: „ OK, to není problém!" Ještě mi řekni, jak na to. Chvíli jsme probírali mé stravovací návyky, pokud si dobře vzpomínám, občas mu hrůzou vstávaly vlasy na hlavě, když slyšel, kolik toho a co spořádám. Poradil mi, že mám začít i s pohybem, ideálně chůzí, alespoň 5 kiláčků denně, a jíst 3x za den, to znamená snídani, oběd a večeři.

Jídlo 3x denně

Snídaně

Martin Jakubec dnesTak jsem snídal v 9:00 hodin, obědval ve 14:00 hodin a večeřel v 19:00 hodin. Kdybych měl hlad mezi jídly, mám si vzít jablko nebo jiné ovoce či zeleninu. Do jídelníčku jsem zařadil těstoviny, luštěniny, koupil jsem parní hrnec, omezil příjem tuku a cukru. Maso jsem první měsíc jedl jen kuřecí a rybí. A to jen 2x do týdne. Abych to trochu přiblížil, tak snídaně byla např. čočka se zelným salátem, rýžová kaše, jak sladká tak na slano, ovesná kaše, k tomu nějaké ovoce nebo jiný zeleninový salát, každý druhý den šťáva z poloviny citrónu do skleničky vody.

Oběd a večeře

K obědu jsem měl např. vařené brambory s dušenou mrkví a plátkem kuřecího, opět salát z okurek nebo rajčat a k večeři většinou nějaký tvrdý sýr a buráky, klíčky, mnohokráte mi stačil ananas. Také jsem objevil oves, to je papání.

Hlavní je naučit se jídlo vychutnávat

Hlavní je naučit se jídlo vychutnávat, každé sousto pořádně rozkousat, myslet na to, co jím. Důležitý je dodržovat pitný režim, pil jsem vodu a čaj, každý den kolem 4 litrů. Tak jsem si zvykl na takovéto stravovací návyky a dodržuji je dodnes. Jsem spokojen a nic mi nechybí, výhodou je, že si k jídlu dám cokoliv, ale už do sebe nedostanu dvě porce jídla, jak tomu bylo dřív, ale jen to, co potřebuji. Pokud se naučíme poslouchat své tělo, samo nám řekne, co si žádá.

Pohyb

Severská chůze

Ještě zkontrolovat sportester

Co se týkalo pohybu, zkusil jsem běhat, ale vzhledem k mé hmotnosti jsem přeci jen začal s chůzí, potom jsem si vzpomněl, že někde mám trekové hole a můžu provozovat severskou chůzi. To mě strašně bavilo, po práci jsem přišel domů, dal si oběd, počkal, až mi slehne, vzal si hole a vyrazil. Když jsem se vrátil, přišel jsem pěkně propocený, ale se super pocitem, že jsem se po dlouhé době, asi třech letech, začal hýbat. Nejdříve jsem chodil kolem osmi kilometrů obden a po týdnu jsem chodil každý den kolem dvanácti kilometrů. Sem tam jsem zkusil kolo, ale tolik mě to neoslovilo.

Běh

Martin Jakubec vybíháKoncem září, což bylo po dvou měsících severské chůze, mi tělo naznačilo, že bych pomalu mohl začít s během. Nazul jsem tedy běžecké boty a vyrazil na mou oblíbenou, asi osmikilometrovou trať. Kupodivu jsem přežil, zařadil jsem tedy běh 2x týdně. Od října jsem kdesi v nějakém časopise o běhání našel tréninkový plán na zimu, podle kterého jsem se začal řídit. V této době jsem byl asi na metráku. Běhal jsem 5x týdně. Kila šla dolů celkem rychle, nejhorší však bylo, když se mi asi po dvou týdnech běhání přestala váha snižovat. Celkem mě to naštvalo, ale řekl jsem si, že to chce čas a jistě půjde dolů a tak se samozřejmě stalo.

Z lezení do jeskyní sešlo a já se po dlouhé odmlce vrátil k běhu a věřím tomu, že to bude můj velký přítel až do konce života a užijeme si spolu ještě mnoho zábavy. V březnu jsem dosáhl hranice 85 kilo, což je 40 kilo dole. Teď, když se podívám o asi osm měsíců zpátky, vím, že pokud něčeho chceme dosáhnout, nepomohou nám tablety, které zaručují 5 kilo za týden apod., ale pevná vůle a disciplína.

Nejhorší je začátek, u mě asi první dva, možná tři týdny. Ovšem u každého tato doba bude jiná. Potom si na to vše zvyknete, hlavně tělo si zvykne a máte výhru v kapse. A věřte tomu, že není nic lepšího, než vyhrát sám nad sebou, ať se jedná o hubnutí nebo cokoliv jiného!

 

Autor: Martin

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Depiction of Blood Pressing

(AliaibiaJeta, 8. 10. 2018 5:15)

Compression est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/ou-trouver-du-cialis-en-belgique/

What causes high blood difficulty

(ARinyNindykaks, 28. 7. 2018 11:35)

Compression est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-femme-prix-qualite/